Iskra Vuksanović

Iskra Vuksanović

Oblasti delovanja:

Biografija

Datum rođenja: 22.01.1985.
Mesto rođenja: Vršac

Obrazovanje

  • Filološki fakultet, Univerzitet u Beogradu, Osnovne studije: Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću , Diplomski rad: Poetonim vile u pesmama Laze Kostića
  • Master studije: Srpska književnost, Master rad: Fenomen igre u dramama Borislava Pekića Čaj u pet, X+Y=0, U Edenu, na istoku i Kategorički zahtev
  • Završena Škola romologije 12: jezik, književnost, istorija, kultura (2015/2016) koju je vodila profesorka emerita Svenka Savić na Univerzitetu u Novom Sadu.

  • Univerzitet u Novom Sadu,  ACIMSI, Rodne studije, doktorske studije, upisane 2015/2016. Trenutno druga godina.

  • Znakovni jezik: osnovni nivo, Savez gluvih i nagluvih Vojvodine ‒ Audiološki centar Novi Sad, novembar 2015.

Učešće na skupovima i oblasti istraživanja

  • Učešće i izlaganje sa temom iz oblasti stvaralaštva žena u romskoj književnosti na međunarodnom interdisciplinarnom studenskom skupu „II karlovački dani slobodne misli: percepcija drugog kao drugačijegˮ, Sremski Karlovci, jun 2016.
  • Učešće i izlaganje na „First NAIRS (The Network of Academic Institutions in Romani studies) Summer School for PHD Studentsˮ, 22‒25. avgust 2016, Senec, Slovakia.
Ostalo

Uže oblasti istraživanja: delo Isidore Sekulić i dela romskih pesnikinja/spisateljica u jugoslovenskom prostoru ‒ trenutno/jesen 2016. fokusirana je na proučavanje stvaralaštva Hedine Tahirović Sijerčić. Osim književnosti i romologije, zainteresovana je za više pitanja iz oblasti ekofeminizma i bioetike, i pronalazi/istražuje sfere u kojima se sva ili pojedina od pomenutih područja prožimaju.
Lektorisala je deset knjiga (najviše romana, uglavnom prevedenih na srpski jezik i nekoliko knjiga iz oblasti filozofije).
Nezaposlena.Nazad Kontaktirajte (sa(govornicu